Historia

Asoka bildades 1971 som en efterföljare till grupperna Taste of Blues och Take Off.

Tre av medlemmarna från dessa grupper (Claes "Clabbe" Ericsson, Robert "Robban" Larsson och Patrik Erixon) slog sig ihop med bröderna Kent "Tjobbe" Bengtsson och Alf "Daffy" Bengtsson och Asoka hade sett dagens ljus för första gången.

Asoka hade en hel del spelningar det närmaste året och släppte även en LP skiva, som det hette på den tiden. Bland annat spelade bandet på den första ”folkfesten” i Malmö, ett arrangemang som hade festivaler som Woodstock och Monterey som inspirationskälla.

Av olika anledningar splittrades bandet och medlemmarna gick vidare till andra grupper. Clabbe och Robban gav sig exempelvis in i ”fusionsvängen” med gruppen Lotus.

 

2004 startades emellertid bandet upp på nytt.

Bröderna Bengtsson hade ett par år tidigare börjat spela blues tillsammans med två kompisar som också var bröder, Tore- och Guy Kjell och ett infall från Daffy att ta kontakt med Clabbe resulterade i att även han började spela med bluesbandet. Sättningen var då Daffy (trummor), Tjobbe (bas), Clabbe (hammondorgel och piano), Tore (gitarr) och Guy (gitarr).

Repertoaren bestod den första tiden dels av bluescovers, dels av gamla Asokalåtar från bandets platta från 1971. Den första spelningen ägde rum på en temakryssning till Åland tillsammans med andra grupper från 1970-talet och det var denna spelning som väckte lusten att fortsätta spela tillsammans. Det saknades emellertid en sångare och Bo "Falsterbosse" Malmqvist, som var kusin till Tjobbe och Daffy anlitades.

Asoka hade pånyttfötts i ny skepnad. Det nya Asoka kännetecknades inte enbart av de tre nya medlemmarna med sin musikaliska identitet utan även av en ny repertoar. Clabbe hade under årens lopp skrivit en hel del låtar och de gamla Asokalåtarna och blueslåtarna började successivt bytas ut och ersättas av en repertoar som gav bandet en delvis ny musikalisk identitet. En slags bluesrockinfluerad musik med inslag av folkton, fusion och tidig hårdrock.

Efter något år slutade Guy på grund av tinnitus och Tore fick bära gitarrspelet själv. 2007 spelades en ny platta in som fick titeln ”36 years later”, en titel som anspelade på att 36 år hade förflutit sedan bildandet av Asoka. Kort därefter släpptes ytterligare en platta med Allan Edvall låtar arrangerade i Asoka tappning. Denna platta hade titeln ”Asoka spelar Allan”, en titel som personer insatta i skånsk jargong ler i mjugg åt, på grund av dess dubbeltydighet.

Åren gick och Asoka spelade regelbundet på temakryssningarna till Åland och däremellan gjordes också lite turnéer och även spelningar på bandets egen privata rockklubb, Club Daffy. Klubben är uppkallad efter trummisen Daffy, som på ett oslagbart sätt stod för arrangemanget. Till gruppens stora sorg avled han 2013. Efter en tid bestämde Asoka sig för att fortsätta spela trots hans bortgång och sökandet efter en ny trummis tog fart. Daffy fick en värdig ersättare i Boo "Bronco" Nyman som bland annat hade ett förflutet i Kal P Dals band.

En intensiv repetitionsperiod inleddes som resulterade i att hela den gamla repertoaren byttes ut och som ofta när en ny medlem kommer in i en grupp sätter denne sin färg på gruppen. Så ock Bronco.

 

Våren 2016 kände Asoka sig redo för ytterligare ett skivsläpp och albumet spelades in i februari. Några alldeles utomordentliga mixar av vissa låtar gjordes innan Jannes (inspelningstekniker och producent) datorer lämnade in och låste sig, med resultatet att han balanserade på sammanbrottets rand.

Ljuset i tunneln börjar emellertid lysa allt starkare, datorerna har börjat vakna till liv och ett skivsläpp beräknas till tidig höst 2016.

Tills dess kommer stämningen på hemsidan att byggas upp med att delar av de låtar som blev mixade innan datorhaveriet läggs ut på hemsidan tillsammans med lite blueslåtar som Asoka har spelat in live på Club Daffy.

Håll tillgodo och klicka fram den suggestiva musiken!

 

» Historia från Julymorning

 

Presentation medlemmar

» Clabbe

» Tjobbe

» Tore

» FalsterBoose

» Bronco